Hur beräknas min ersättning?
Om man har skadat sig och vet att man har en eller flera försäkringar, hoppas man oftast på att man ska få en hög ersättning. Men ibland blir ersättningen lägre än man hade väntat sig, trots att man har stora besvär och/eller framträdande ärr. Varför är det så?
Vad påverkar ersättningen?
Ersättningen beror på flera olika faktorer som bestämts i ett försäkringsavtal. Alla försäkringsbolag har olika försäkringsavtal. Det är bara det som hänt under den tid som försäkringsavtalet gäller som kan ge ersättning. I avtalet bestäms de saker som påverkar ersättningen:
1. Att du är försäkrad är viktigt, då vi endast kan begära ersättning för dig om en giltig försäkring fanns vid skadedatumet. I vissa fall kan man vara försäkrad utan att vara medveten om det, och vi undersöker därför alltid möjligheten om det finns dolda försäkringar kopplade till dig. Om det dock inte finns någon försäkring och vi inte kan identifiera någon täckning, är det inte möjligt att erhålla någon ersättning.
2. Försäkringsbeloppet som är en summa som används för att räkna ut viss försäkringsersättning. Man får inte hela försäkringsbeloppet när man råkar ut för en olycka, utan en viss procent av det. Försäkringsbelopp brukar variera mellan 50 000 kronor och så mycket som över en miljon kronor. Det är oftast den som tecknar försäkringen som bestämmer hur högt beloppet ska vara. Ärr bedöms inte enligt försäkringsbeloppet, utan snarare beroende på hur stort och synligt det är.
3. Med utgifter, menas kostnader som du kan ha haft på grund av olyckan. Det kan t.ex vara kostnaden för en taxi till akuten, patientavgiften hos sjukhuset eller kostnaden för ett par glasögon som gick sönder i olyckan. Utgifter räknas inte mot försäkringsbeloppet, men ibland kan en självrisk dras av från försäkringsbolaget innan utgifter kan ersättas.
4. Kvarvarande besvär är det problem som kan kvarstå efter att skadan har läkt och återhämtningen är så fullständig som möjligt. Dessa besvär kan t.ex vara ärrbildning eller annan utseendemässig förändring, nedsatt rörlighet, smärta, domningar eller andra kvarvarande fysiska begränsningar. För att kunna bedöma om besvären är bestående behöver man vanligtvis vänta ett till två år efter skadetillfället